2017. nov 18.

Ne vásárolj semmit!

írta: Tóth Bettina
Ne vásárolj semmit!

  Sokan felteszik a kérdést, mégis mi a fene ez a világnap, hisz a vásárlás szorosan hozzátartozik napi rutinunkhoz. Reggelit veszünk becsöngetés előtt, buszjegyet váltunk, hogy eljuthassunk az iskolába, talán még a papírboltba is beugrunk pár új füzetért, hogy kedvére tegyünk tanárainknak. Emberi szükségleteink közé tartozik a vásárlás, valósággal lételemünk. Végtére is, a munkába igyekvő felnőttek sem tudják jól kezdeni napjukat, ha nem szaladnak be egy kávéra a közeli pékségbe!
Akkor mégis mit akarhatnak ezzel a mozgalommal, ha mindennapjaink része eme cselekvés?
   Az egész 2004-ben vette kezdetét abból a célból, hogy fellépjenek a túlfogyasztás ellen. A világnapot minden évben november negyedik péntekén tartják- azaz idén November 24.- én -, már több mint hatvan országban, ahol százezrek csatlakoznak az akcióhoz. A szervezők a következő felhívással buzdítanak mindenkit:
„Akkor történt, amikor először hallottad, hogy a jégtáblák megolvadnak a jegesmedvék alatt? Vagy amikor olvastad, hogy már az anyatej is mérgez? Vagy amikor először kóstoltál igazi, édes, lédús házi paradicsomot? Esetleg amikor rájöttél, hogy ha a föld lakosságának csak a fele úgy él, mint mi, 20 év múlva mind hullák leszünk? Ezek azok a pillanatok, amikor hirtelen valamit új szemszögből látsz, és rájössz: másképp is lehetne élni. És hogy úgy kellene élni.”
   Néha igenis muszáj kikerülni a körforgásból, a fogyasztói társadalom hömpölygő áradatából és szokásainkat magunk mögött hagyni egy kis időre. Elvégre is, ha így haladunk ki tudja mi lesz velünk 10, akár 20 év múlva.
Csatlakozz te is és állj ki a krónikus túlfogyasztás ellenbuy_nothing.jpg

Szólj hozzá

ma